Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ερώτηση για Σκαθάρι στο Υπουργείο

ΑΠΟ Μελισσοκομικούς συλλόγους:

1. Αθηνών, Πειραιώς & Προαστίων «Το Μελίσσι»
2. Αιτωλοακαρνανίας
3. Αχαΐας
4. Κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη»
5. Έδεσσας
6. Ευβοίας
7. Θεσπρωτίας
8. Ν. Θεσσαλονίκης
9. Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος»
10. Καβάλας
11. Καρδίτσας
12. Πρέβεζας «Κασσιόπη»
13. Ρεθύμνου «Ο Μελισσέας»
14. Ροδόπης «Το Κεντρί»
15. Σερρών

ΠΡΟΣ:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΙΩΑΝΝΗ

Ημερομηνία 20/06/2018

Κύριε Υπουργέ,
Με την απόφαση αριθ. 1715/74036 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1975/1-6-2018 (Β), εφαρμόζεται πρόγραμμα επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης του μικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida) για το οποίο όμως έχουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις :

α) Στην απόφασή σας ονομάζετε πιθανές πύλες εισόδου και ζώνες υψηλού κινδύνου τους διεθνείς λιμένες και αερολιμένες της χώρας , αγνοώντας ότι το έντομο αυτό μπορεί να εισαχθεί με την εισαγωγή μελισσών (έχουν εντοπιστεί αυγά στο θώρακα των μελισσών), με μεταχειρισμένα μελισσοκομικά μηχανήματα, με κηρήθρες και κεριά, με εισαγόμενα τρόφιμα και φρούτα, με την ξυλεία, την εισαγωγή χώματος, δενδρυλλίων, φρούτων (πεπονιών, αβοκάντο, μπανάνες, μάνγκο ) και τέλος με τους βομβίνους που εισάγονται για επικονίαση από προσβεβλημένες χώρες. Όλα αυτά τα αγαθά μπορούν να εισαχθούν από οποιοδήποτε σύνορο της χώρας είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει έλεγχος. Άρα, η πιθανότητα να εισαχθεί το μικρό σκαθάρι από οπουδήποτε στην χώρα είναι εξίσου πιθανή με τις ονομαζόμενες «ζώνες υψηλού κινδύνου» και τα πιθανά σημεία εισόδου είναι απείρως περισσότερα από τα 7 που ονομάζετε στην απόφασή σας.
β) Τα 210 μελίσσια (παραφυάδες 4-6 πλαισίων) που θα τοποθετήσετε στον Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να δεχτούν μια αρχική προσβολή συγκριτικά με το 1.800.000 μελίσσια που υπάρχουν διάσπαρτα στην χώρα. Μάλιστα αρκετά από τα παραγωγικά μας μελίσσια βρίσκονται εντός και γύρω από τις ονομαζόμενες πύλες εισόδου.
γ) Το μικρό σκαθάρι πετά σε αποστάσεις μέχρι 10 χλμ/ημέρα, το σούρουπο και το βράδυ και πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί μακριά από την «πύλη εισόδου», ταξιδεύοντας σε προσβεβλημένα ξύλα, στο χώμα, στα εισαγόμενα δενδρύλλια και άλλα υλικά, όχι κατ’ ανάγκη σε μέλισσες. Μπορεί να επιζήσει μέχρι και δύο εβδομάδες χωρίς τροφή και νερό.
Με βάση τις ανωτέρω τρεις παρατηρήσεις προτείνουμε:
• Οι μελισσοκόμοι να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν ώστε όλοι να αποτελούν τους φύλακες παρακολούθησης της εισβολής.
Το σκαθάρι είναι αρκετά μεγάλο, ευδιάκριτο και εντοπίζεται εύκολα. Το κόστος των παγίδων για κάθε κυψέλη δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό μπορεί να καλυφθεί από το Πρόγραμμα βελτίωσης της μελισσοκομίας και να επιδοτηθούν σ’ όλους τους μελισσοκόμους. Οποιοδήποτε ύποπτο δείγμα θα πρέπει να αποστέλλεται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Καβάλα.
• Η συνεργασία των 20.000 μελισσοκόμων «φρουρών» των μελισσών από την προσβολή θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχουν εγγυήσεις νομοθετημένες από την πολιτεία ότι τα πρώτα μελίσσια που θα πληγούν και θα καταστραφούν δια πυράς σ’ ένα πρόγραμμα καραντίνας θα αποζημιωθούν.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κανείς επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν θα δηλώσει την προσβολή εάν γνωρίζει ότι θα του κάψουν όλα τα μελίσσια μαζί με τις κυψέλες χωρίς κάποια αποζημίωση που θα τον βοηθήσει να τα ξαναφτιάξει.
• Ανάπτυξη σχετικής νομοθεσίας που θα επιτρέπει τη χρήση κάποιων φαρμάκων στην κυψέλη και στο έδαφος για την αντιμετώπιση του σκαθαριού.
• Εάν εμφανιστεί το σκαθάρι στην χώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί καραντίνα σε ακτίνα 20 χλμ. όπου θα ελεγχθούν όλα τα γύρω μελισσοκομεία , να καταστραφούν τα μελίσσια και να αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι.
• Εάν το σκαθάρι, παρά τα μέτρα, ξεφύγει από την καραντίνα και εξαπλωθεί θα πρέπει ο μελισσοκόμος να είναι ενημερωμένος για το πώς θα το αντιμετωπίσει. Οι μελισσοκομικοί χειρισμοί, οι μετακινήσεις των μελισσοκομείων, ακόμα και η θέση τοποθέτηση των μελισσιών θα αλλάξουν. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο μέσα στην κυψέλη αλλά και έξω αυτής, χημικά σκευάσματα για να περιορίσουν το σκαθάρι. Για να τα χρησιμοποιήσουν όμως θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα, οπότε πιθανόν να χρειαστεί επιπρόσθετη νομοθεσία.
Η πολιτεία παράλληλα πρέπει να εφοδιάσει τους μελισσοκόμους με παγίδες του σύλληψης σκαθαριού (όπως προαναφέραμε) και παράλληλα να προφυλάξει τον μελισσοκόμο από τους εμπόρους που καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευτούν την αγωνία του για να πωλήσουν. Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται προετοιμασία και εκπαίδευση.

Είναι φανερό κύριε Υπουργέ, ότι τα μέτρα που προτείνατε για να προστατευτούν τα μελίσσια μας από την απειλούμενη προσβολή είναι αναποτελεσματικά, ημιτελή και περιορίζονται σε μια μικρή έως ασήμαντη πιθανότητα να εντοπιστεί ο εισβολέας σε ένα από 210 μελίσσια χωρίς να προβλέπεται τι θα γίνει μετά τον «πανικό» που θα ακολουθήσει με την είσοδο του παρασίτου στην χώρα μας.

Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, που για το πρόγραμμα αυτό έχετε εμπλέξει αρκετές διευθύνσεις του ΥπΑΑΤ, Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας, Κέντρα μελισσοκομίας, Επιθεωρητές, Κτηνιάτρους , Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια για να κάνουν 2-3 επιθεωρήσεις σε μελίσσια των 4-6 πλαισίων, με πρωτόκολλα, οδοιπορικά και πολλές άλλες διαδικασίες . Είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να δικαιολογήσετε ένα πρόγραμμα και να υπάρξει η σχετική απορρόφηση κάποιων κονδυλίων. Είναι κατανοητό επίσης, ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η ΟΜΣΕ και οι επόπτες μελισσοκομίας επιδιώκουν να εμφανιστούν επιτέλους! Ότι κάτι κάνουν σ’ αυτόν τον κλάδο. Αλλά, κύριε Υπουργέ, για μας τα μελίσσια είναι όλη μας η περιουσία. Μ’ αυτά ζούμε και σπουδάζουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας . Η απειλή από το σκαθάρι είναι πραγματική και θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Με τιμή
Οι 15 Σύλλογοι
anyp@hq.minagric.gr
Για το Δ.Σ. του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ο Πρόεδρος
1. Αθηνών, Πειραιώς & Προαστίων «Το Μελίσσι» Τζιάσιος Ιωάννης
2. Αιτωλοακαρνανίας Νικολάου Δημήτριος
3. Αχαΐας Δημητρόπουλος Αναστάσιος
4. Κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη» Χριστοδούλου Πασχάλης
5. Έδεσσας Λασκαρίδης Κωνσταντίνος
6. Ευβοίας Αξιώτης Αναστάσιος
7. Θεσπρωτίας Τσιάβος Βασίλειος
8. Ν. Θεσσαλονίκης Λαζαρίδου Ελισάβετ
9. Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος» Ποντίκης Αναστάσιος
10. Καβάλας Μπέλλος Σίμος
11. Καρδίτσας Γαλιατσάτος Αρης
12. Πρέβεζας «Κασσιόπη» Συνέσιος Στεφανος
13. Ρεθύμνου «Ο Μελισσέας» Γιανναδάκης Νίκος
14. Ροδόπης «Το Κεντρί» Καρακωστίδης Νικόλαος
15. Σερρών Χαρίσης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου