Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Απαγορεύονται οι ψεκασμοί κατά την ανθοφορία, για την ασφάλεια των μελισσών !!


Είναι δεδομένο ότι η οικονομική συμβολή των μελισσών στη φυτική παραγωγή και στο περιβάλλον είναι πολλαπλάσια από ό,τι στην παραγωγή μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Για τους παραπάνω λόγους οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των καλλιεργειών (στην ετικέτα όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων υπάρχει σε ευδιάκριτη θέση πληροφόρηση για την μελισσοτοξικότητα). Να κάνουν χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φαρμάκων και τήρηση των οδηγιών χρήσης.
Να κάνουν χρήση φυτοπροστατευτικών όταν είναι απολύτως απαραίτητα και όχι για προληπτικούς λόγους. Να αποφεύγουν τους ψεκασμούς ελαιώνων και οπωρώνων με ζιζανιοκτόνα, διότι την περίοδο αυτή οι μέλισσες εκμεταλλεύονται την ανθοφορία των άγριων αυτοφυών φυτών (ζιζανίων). Εναλλακτικά προτείνεται το κόψιμο των ζιζανίων, για να μην υπάρχει ανάγκη για τον ψεκασμό τους, βελτιώνοντας παράλληλα το έδαφος αυξάνοντας την οργανική του ουσία. Να ψεκάζουν κατά προτίμηση όταν οι μέλισσες δεν πετούν, κυρίως μετά την δύση του ηλίου. Να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους για τον χρόνο ψεκασμού, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους ή να τα προστατεύσουν κατάλληλα. Για το λόγο αυτό οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τους το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνσή τους».
Καταλαβαίνουμε πως οι αγρότες χρειάζονται τα φυτοφάρμακα, αλλά πρέπει να κάνουν σωστή χρήση. Οι συσκευασίες γράφουν ποια είναι τοξικά για τη μέλισσα και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν. Οι αγρότες καλούνται να ραντίζουν τα φυτά αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, όταν οι μέλισσες είναι στις κυψέλες, καθώς και να ενημερώνονται οι μελισσοκόμοι 48 ώρες νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου